Bee STUDIO | 15 sfaturi practice pentru o casa bine gandita
BESPOKE DESIGN by Bee STUDIO - Projects worth seeing, from Idea to Reality.
ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN, PROIECTARE, MOBILIER, INGINERIE, INSTALATII, INTERIOR DESIGN, CASA, VILA, CASA DE VACANTA, BLOC, CAMIN, APARTAMENT, BIROU, RENOVARE, RESTAURARE, AMENAJARE, REAMENAJARE, DTAC, AVIZE, AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, PROIECT, CONSTRUCTOR, ANTREPRENOR, BUCATARIE, LIVING, DORMITOR, FOISOR, TERASA, PROJECT MANAGEMENT, DIRIGINTE DE SANTIER, STUDIU GEO, TEREN, TERMOIZOLATIE, FERESTRE, ACOPERIS, HOME, ARCHITECTURE, DESIGN, INTERIOR DESIGN, CONSTRUCTION, ENGINEERING
51629
post-template-default,single,single-post,postid-51629,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.16, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

15 sfaturi practice pentru o casa bine gandita

1. Nu faceti casa mai mare decat aveti nevoie, decat daca sunteti siguri ca o puteti realiza asa cum trebuie si ca va permiteti sa o intretineti.

Decat o casa mare cu spatiu nefolosit, mai bine o casa mai mica, cu spatii judicios proiectate si cu finisaje de calitate.

2. Izolati, izolati, izolati.

Odata ce ati realizat casa este greu si costisitor sa-i mariti coeficientul global de izolare termica.
Cand stabiliti ce sistem/sisteme de termoizolatie folositi pentru casa, tineti cont de TOATE suprafetele prin care casa pierde caldura (pereti exteriori, placa parter sau/si subsol, acoperis, ferestre si usi si dimensionati materialele termoizolante corespunzator.


O casa ”normala” pierde 25-35% caldura prin pereti, 20-25% caldura prin acoperis, circa 10-15% caldura prin ferestre, circa 10% prin placa si 5-15% prin ventilatie si circulatia aerului neintentionata.

3. Folosind pereti exterior permeabili la vapori, nu este necesara o centrala de ventilatie. Pentru a se asigura transferul lent al vaporilor, este OBLIGATORIU ca TOATE materialele alese pentru compozitia peretilor exteriori, de la finisajul fatadei la vopseaua interioara, sa fie permeabile la vapori.

4. Daca folositi materiale termoizolante ne-permeabile la vapori (de ex. polistirenul) sau/si finisaje de asemenea ne-permeabile, este necesar sa asigurati ventilatia artificiala a interiorului printr-o centrala de ventilatie. Altfel, spatiul poate deveni nesanatos si poate sa apara mucegaiul.

5. Folositi geam cu tratament low-e de calitate. Aproape toti furnizorii de tamplarie folosesc acum geamuri low-e, insa putina lume stie ca tratamentul low-e este de doua feluri diferite, fiecare cu diverse grade de eficienta si se aplica diferit la foile de geam termopan.
Exista filtru low-e pasiv, care diminueaza pierderea de caldura de la interior spre exterior. Acest tip de filtru low-e va va mentine cadura in casa. Este indicat sa se amplaseze pe foaia de geam dinspre interior, pe fata dinspre exterior.
Si exista filtru low-e denumit tehnic filtru cu control solar, care nu lasa sa intre caldura din exterior in interior si care va va apara vara de excesul de caldura, reflectand o parte din radiatia calorica infrarosie (caldura) primita de la soare.

Discutati cu arhitectul si furnizorul de tamplarie asupra tratamentului low-e indicat sa fie folosit la ferestrele dvs. in functie de incapari, de orientarea fatadei fata de puntele cardinale, etc.
Cereti furnizorului de tamplarie un certificat pentru tratamentul low-e al geamului termopan folosit la ferestre.

6. Nu folositi profile din PVC la usile si ferestrele (mai ales cele de mari dimensiuni) pe fatadele puternic insorite (de ex. fatada de sud sau sud-vest)! PVC-ul este un material care se degradeaza (prin polimerizare) la spectrul ultraviolet din lumina solara. Chiar daca au un tratament anti UV si profilele din PVC sunt ranforsate cu profile metalice la interior, in timp (cativa ani) vor aparea probleme mergand pana acolo incat va fi necesar sa schimbati tamplaria.

7. La ferestrele de pe fatada de sud sau sud-vest puteti sa folositi un control solar ”arhitectural”. Spre exemplu, balcoane/terase care ies din volumetria fatadei deasupra ferestrelor, tinand umbra sau copertine si umbrare fixe sau retractabile. Puteti folosi si persianele pe care sigur le-ati remarcat la aproape toate casele din zona mediteraneana.
Vara, la orele pranzului cand soarele este cel mai puternic, acesta se gaseste foarte sus pe cer iar copertina/balconul/terasa va tine umbra. In felul acesta se diminueaza considerabil caldura care va intra in casa.
Iarna in schimb, soarele este mult mai piezis, astfel ca nu veti mai avea umbra si va va incalzi suplimentar casa prin ferestrele de pe fatadele in plin soare, gratis. Bineinteles, trebuie sa folositi un filtru low-e pasiv, care sa lase sa treaca radiatia infrarosie si apoi sa o mentina in casa.
Cum trebuie amplasate copertinele si cat trebuie sa iasa din planul fatadei balconul de deasupra, trebuie calculat iar pentru aceasta cel mai usor e sa apelati la un specialist.

Ca fapt divers, cunoasteti fara doar si poate acoperisurile traditionale ale constructiilor chinezesti, adevarate opere de arta si inginerie, cu streasini foarte adanci si ale caror colturi sunt curbate si ridicate in sus. Se spune ca sunt concepute asa pentru a nu pune (filozofic vorbind) presiune asupra Pamantului. Realitatea este insa ca acoperisurile chinezesti reprezinta un excelent exemplu de control solar architectural, ele lasand lumina blanda a diminetii si a amiezii sa intre din plin inauntru si tinand umbra cand soarele este prea puternic.

 

8. Daca doriti o buna izolare fonica folositi un geam termopan cu grosimi de foi diferite. Acest lucru va imbunatati simtitor gradul de izolare fonica si este indicat sa il folositi cel putin la ferestrele de pe fatadele spre strazile/zonele zgomotoase.

9. Folositi materiale de finisaj de calitate si care se intretin usor, mai ales in zonele de trafic mai intens sau in zonele expuse murdariei. Spre exemplu, placile de gresie portelanata rectificata care se pot monta fara rost sau cu rost mic (1 mm)nu numai ca sunt foarte rezistente la uzura, insa nici nu va trebui sa curatati periodic rosturile.

10. Lemnul si piatra naturala, ca materiale de finisaj, desi sunt materiale scumpe, nu se demodeaza niciodata si dau o caldura deosebita caminului tau. In afara de aceasta, sunt materiale care imbatranesc frumos si rezista pret de mai multe generatii. Pretul acestor materiale din ce in ce mai rare va fi intotdeauna mai mare, asa ca vor aduce casei tale nu numai un plus de valoare estetica dar si financiara.

11. Realizati hidroizolatiile atat la exterior cat si la interior in zonele expuse, ”ca la carte”. Acum sunt foarte multe solutii tehnice de hidroizolare excelente.

12. Indiferent ce solutie de incalzire sau/si de racire veti folosi, luati in calcul de la inceput automatizarea acesteia. Aceasta poate fi facuta centralizat pe toata casa, zonal noapte si zi, sau pentru fiecare incapere in parte. Sunt disponibile o multitudine de dispozitive si termostate inteligente programabile, cu actionare de la distanta prin telefonul mobil sau care chiar sunt capabile sa invete preferintele voastre si sa regleze temperatura in acord cu acestea. Veti beneficia astfel de intregul comfort, dar cu o factura la energie micsorata sensibil. Cum se spune, aceste dispozitive se vor plati singure si va vor aduce economii importante.

13. Folositi un iluminat cu leduri. Tehnologia este suficient de matura si, bine implementata, asigura un confort cu mult superior fata de ceea ce exista in trecut, la doar o fractiune din consum. Tehnologia led este complicata si ofera o multitudine de variante in care este usor sa va pierdeti. Temperatura culorii, hue, lumeni, etc. sunt cuvinte care incep sa intre in vocabular dar care sunt greu de stapanit. Documentati-va si discutati cu un specialist.


Cateva lucruri generale de care sa tineti cont la iluminatul interior al casei voastre:

In ceea ce priveste temperatura culorii, de obicei, se folosesc becuri cu lumina rece in bai, cu lumina neutra in bucatarie si holuri si becuri cu lumina calda in living si dormitoare. 2700 k este o lumina calda foarte placuta ochiului;

In living folositi becuri dimabile, eventual cu lumina programabila, care va ofera de la o lumina puternica si mai taioasa (mai rece) pana la o lumina calda, intima, in functie de preferinte. Unele becuri si intrerupatoare (pot fi si cu telecomanda) pot fi programate ca seara devreme lumina sa fie mai rece iar pe masura ce se face tarziu lumina sa devina mai calda si sa va cheme pe nesimtite la somn;

Nu neglijati iluminatul scarilor si al diferentelor de nivel;

Daca aveti posibilitatea asigurati un sistem de iluminare de urgenta, de joasa tensiune, alimentat de panouri solare pe care sa il puteti folosi in cazul unei pene de curent.

14. In cazul in care este necesar sau doriti alimentarea cu apa dintr-un put este bine sa cunoasteti urmatoarele:

Cu cat putul este forat mai la adancime, calitatea apei va creste. In zona Bucuresti si Ilfov dar si in majoritatea zonelor dezvoltate din tara, primul strat acvifer este foarte poluat si nerecomandabil ca sursa de apa potabila. O apa curata se gaseste la o adancime de peste 100 de metri, in asa numitele ”strate Fratesti”.

Cu cat creste adancimea de foraj cresc si costurile aferente pe metrul liniar de put,din cauza dificultatilor de forare si a presiunii pamantului;

Inainte de a face un foraj discutati cu cei care au puturi in zona pentru a vedea daca merita sau nu sa faceti si voi un put;

O mini-statie de filtrare este intotdeauna indicata, chiar si pentru apa de la robinet. Cu un sistem adecvat nu va fi nevoie sa mai cumparati apa plata.

15. Casele pasive care au nevoie de aport zero energie sau chiar casele care produc energie, au devenit posibile. Desi este tentant sa ne gandim la astfel de case, trebuie sa stim ca, de regula, tehnologiile si materialele folosite la aceste tipuri de case sunt scumpe. Se naste astfel intrebarea fireasca daca investitia in realizarea unei case pasive este rentabila sau nu. Discutia este complicata, insa in esenta putem afirma ca, cheltuielile se vor amortiza intr-o perioada foarte lunga de timp.
Spre exemplu, energia electrica generata de panourile solare, la costurile actuale si la latitudinea tarii noastre nu este rentabila, in sensul ca nu vom putea amortiza cheltuielile cu un astfel de sistem in perioada sa de viata. Un sistem cu energie electrica solara este indicat ca sistem de back-up sau acolo unde nu este posibila racordarea la reteaua de electricitate. In schimb, sistemele de incalzire solara a apei sunt foarte eficiente si sunt bine venite chiar si iarna, pentru preincalzirea apei reintrodusa apoi in sistemul de incalzire al locuintei.
Revolutia tehnologica la care suntem martori va face posibil ca in viitor casele pasive sa fie la indemana oricui si chiar sa devina ”litera de lege”. Pentru moment insa, trebuie sa alegem cu cap in ce tehnologii si materiale merita cu adevarat sa investim si sa folosim toate trucurile simple care pot sa reduca consumul energetic. Spre exemplu, o casa cat mai compacta, cu un plan apropiat de patrat, cu aceeasi suprafata ca una cu plan dreptunghic si cu aceeasi inaltime (deci acelasi volum) va fi mai avantajoasa din punct de vedere al pierderilor de caldura, pentru simplul motiv ca suprafata peretilor prin care se realizeaza schimbul termic este mai mica (perimetru inmultit cu inaltimea).

Un proiect bine conceput va va aduce economii la energie extrem de importante avand in vedere ca acestea se vor aplica pe o perioada de zeci de ani. Un proiect slab dimpotriva, va va usura sistematic buzunarele.
Ganditi-va la o pierdere sau economie de energie de 200 de euro/an (o suma foarte plauzibila). Diferenta cumulata intr-o perioada de 25 de ani intre economia realizata prin proiectul conceput inteligent si pierderea datorata proiectului mai slab este de 10.000 de euro! 

admin
No Comments

Post a Comment