30 lucruri bine de stiut cand construiesti o casa
Casa de vis… Atat de placut si de frumos sa ti-o imaginezi si atat de greu sa o realizezi!
Cate eforturi, discutii, socoteli, griji se aduna in procesul lung si costisitor, care la un moment dat pare sa nu se mai termine, si la finalul caruia sa poti spune cu satisfactie deplina: “Am construit o casa! Casa noastra!”.
Va fi oare casa construita precum cea pe care ti-ai imaginat-o? Va fi mai frumoasa sau nu? O vei realiza mai repede sau dimpotriva? Va costa mai putin sau ai ramas dator vandut?
Daca iti pui aceste intrebari inseamna ca esti constient de complexitatea si dificultatile realizarii unei case si cat de usor este sa pierzi controlul iar visul frumos sa se transforme intr-un cosmar.
In experienta noastra ne-am lovit si am vazut tot felul de lucruri, care mai de care, de unde am tras invataminte pretioase si am inteles in primul rand ca, pentru a nu lasa intamplarea nefasta si deciziile gresite sa-si faca mendrele este nevoie de multa implicare si multe cunostinte.
“Un om care stie face cat doi”, spune proverbul. De aceea am pus cap la cap o lista cu cele mai importante lucruri, pe care e bine sa le ai in vedere atunci cand vrei sa construiesti o casa. Urmandu-le, aventura realizarii casei de vis va fi una mai frumoasa, mai linistita iar rezultatul va fi cu siguranta mai bun.
Care sunt aceste lucruri? Presupunand ca aveti deja terenul pe care sa se dezvolte constructia (pentru cine inca il cauta nu strica sa cititi articolul Cum caut cel mai bun teren pentru casa mea) iata mai jos ce trebuie sa stii, sa faci si de ce lucruri trebuie sa tii cont in primul rand la realizarea casei de vis, totul grupat in patru mari capitole.
MINDSET
Atunci cand dai un examen greu sau participi la un concurs cu miza mare, pregatirea psihologica – antrenamentul gandirii – este esentiala. La fel si in cazul constructiei unei case, procesul este dificil iar miza este importanta. Atunci, sa ne antrenam creierul ca sa faca fata cu brio provocarii suna logic, nu?
Sa vedem mai jos cam ce ar trebui sa faci:
1. Constientizeaza importanta si amplitudinea proiectului
Constructia unei case implica un proces complex, care se desfasoara intr-un timp relativ lung si care cheltuie resurse mari. Nu este cazul sa fim superficiali, sa ne implicam marginal si sa lasam lucrurile sa se intample de la sine. Asa e aproape sigur ca proiectul va deraia. Trebuie sa stim de la inceput in ce anume ne-am angrenat si care sunt consecintele in cazul in care esuam.
2. Pregateste-te pentru greseli
A gresi este uman si vom lua cu siguranta si decizii mai putin bune. La fel ca si noi si ceilalti implicati in proiect pot sa greseasca. Nu este nimic neobisnuit aici. Trebuie doar sa depistam greselile cat mai din timp si sa luam masurile necesare pentru a le corecta. Si evident, sa nu le repetam.
3. Fii flexibil
Poate ceramica pe care atat de mult ti-ai dorit-o in baie nu se mai produce sau nu e nimeni care s-o importe. Poate culoarea tamplariei nu seamana exact cu cea pe care ai vazut-o in catalog. Ce faci, schimbi toate geamurile? Ca si in viata, sunt multe situatii in care o pozitie rigida nu te avantajeaza si este nevoie sa faci un compromis. De altfel, intreaga casa este subiect de compromisuri. Fa-le cu arta!
4. Fii ordonat si tine o evidenta meticuloasa
Tine evidenta lucrurilor discutate si orice decizie luata verbal cu cei cu care proiectezi si construiesti casa, confirm-o si in scris. Tine evidenta modificarilor, a lucrurilor care se realizeaza in plus si a lucrurilor la care se renunta. Tine cat mai strict evidenta cheltuielilor si a platilor facute catre terti.
5. Fii businesslike
Daca o sa colaborezi si cu prieteni sau cu rude, comporta-te ca in orice relatie de business. Chiar daca iti sunt prieteni, plateste munca depusa si pretinde in aceeasi masura seriozitate. Un discount poti sa accepti, e firesc, dar nu accepta ajutor gratis.
6. Asculta, filtreaza, decide
Multa lume se va ingramadi sa iti dea idei, sfaturi, sugestii! La noi, toata lumea se pricepe la orice si se baga, cum se spune, chiar daca nu-i fierbe oala. Vei fi asaltat de astfel de opinii si chiar daca sunt bine intentionate, in general sunt distructive. O sa auzi: Dar de ce folosesti caramida brand-ul X si nu caramida de la Y? Dar tehnologia aceasta nu este depasita? Mai bine pui geamuri cu X foi. Dar nu sunt mici ferestrele? Dar nu sunt prea mari? Si tot asa…
Unele idei pot fi bune dar majoritatea, hm…
Asculta, filtreaza informatia, iar daca o consideri interesanta discut-o cu specialistii pe care i-ai angajat. Acestia iti vor spune opinia lor in asa fel incat sa decizi in cunostinta de cauza.
7. Acorda lucrurilor importanta cuvenita.
Nu pierde mult timp si multa energie cu ceea ce are putina importanta. Lucrurile importante, dimpotriva, intoarce-le pe toate fetele. Timpul, banii si energia ta nu sunt ca minutele de convorbire in retea, nelimitate.
8. Cand ai decis ceva, sa ramana decis
O data ce te-ai hotarat intr-o privinta si ai dat unda verde in aceea directie, nu te intoarce asupra deciziei decat in cazuri extreme, cand iti este clar ca ai facut o greseala. Este foarte frustrant pentru cei cu care lucrezi si costisitor pentru tine sa te tot gandesti si sa te tot razgandesti. Fii deci ferm in decizii.
9. Be SMART
Suna evaziv insa iata aici doar doua exemple:
Nu putem sublinia indeajuns de mult importanta angajarii unor profesionisti adevarati. Daca ai colaboratori buni, aproape totul merge struna. Daca nu, problemele si daunele pe care le intampini pot fi mari. Angajeaza cei mai buni oameni pe care ti-i poti permite.
In unele situatii merita sa faci economie, in altele nu. De multe ori mai ieftin inseamna la final mai scump. De pilda Proiectarea. Lasand la o parte chestiunile functionale si estetice, casa realizata dupa un proiect slab poate sa te coste si cu 20% mai mult decat cea facuta dupa un proiect bine gandit. Tinand cont si de faptul ca Proiectarea reprezinta doar o mica fractiune din costul global al unei constructii, merita atunci sa alegi un proiectant pe criteriul “mai ieftin”?
10. Be KIND
Poarta-te frumos si acorda incredere celor cu care lucrezi. Profesionistii isi fac treaba chiar si atunci cand nu o fac cu draga inima, insa daca ii faci sa lucreze cu placere, vei avea surprize placute.
Am observant in experienta noastra un lucru pe cat de interesant pe atat de adevarat. Am avut clienti cu o fire deschisa, optimista si pozitiva. Ca un facut, la acestia parca toate lucrurile se potrivesc sa iasa bine: ploile se opresc exact cand trebuie turnat betonul, gresia dorita este pe stoc la furnizor in exact cantitatea necesara, mobila aleasa capata discount-uri chiar inainte sa fie comandata, etc. La altii dimpotriva, totul iese pe dos si ghinioanele se tin lant.
O anumita fire pare sa avantajeze, dar in orice caz, mindset-ul este extrem de important cand avem de-a face cu proiecte personale complexe, cum este si cazul constructiei unei case.
TIME & BUDGET
1. Stabileste durata de timp.
2. Stabileste bugetul in care trebuie sa te incadrezi.
3. Pregateste-te sa depasesti atat durata cat si bugetul.
In Statele Unite, un proiect care la final a depasit bugetul si/sau durata initial programata cu pana la 20%, este considerat un proiect de success. Tot la americani este o vorba cand estimezi durata si bugetul unui proiect. Ca sa fii sigur ca il vei termina chiar si in conditii adverse, “Double the money, double the time”. Suna cam dur, dar vorba vine din multa experienta adunata.
Stabileste-ti bugetul tinand cont ca este mai mult decat probabil ca la final sa-l depasesti si considera ca la americani o rezerva de 20%. In cazul fericit in care te-ai incadrat in buget, poti folosi o parte din rezerva pentru lucruri extra care sa te rasfete, de pilda niste tablouri reusite, un acvariu cu pesti exotici, sau o piesa de mobilier de exceptie.
PROIECTAREA
1. Alege un architect iscusit.
In tot puzzle-ul reprezentat de constructia unei case, arhitectul este personajul cel mai important. De aceea, el trebuie ales cu grija.
Proiectarea de locuinte individuale este poate ramura cea mai delicata si mai dificila din tot programul arhitectural. Arhitectul care proiecteaza o casa trebuie sa fie in primul rand un foarte bun psiholog. El trebuie sa isi dea seama cat mai bine ceea ce doreste clientul sau pentru ca sa poata sa imagineze o casa care sa fie pe gustul si sa exprime personalitatea clientului, si nu pe a sa. El trebuie sa fie capabil sa transpuna dorintele intr-o forma functional-estetica desavarsita, tehnic realizabila si in bugetul stabilit de comun acord. Apoi arhitectul are nevoie, la randul sau, sa lucreze cu specialisti priceputi carora trebuie sa stie ce sa le ceara.
In Feng Shui se spune ca o casa bine conceputa si realizata vegheaza asupra fericirii celor pe care ii adaposteste. Se prea poate sa fie asa.
2. Acorda o deosebita importanta temei de proiect.
Odata ce ai ales arhitectul, primul si cel mai important pas este elaborarea temei de proiect. Aceasta cuprinde in esenta dorintele dvs. si bugetul in care proiectul trebuie sa se incadreze. Cu cat tema de proiect este mai bine realizata, cu atat casa va fi mai aproape de ceea ce va doriti. Tema de proiect este precum input-ul dat unui software care trebuie sa realizeze un anumit lucru. Daca input-ul este suficient de detaliat si de precis ca software-ul sa-l inteleaga iar computerul suficient de performant ca sa prelucreze datele furnizate, atunci rezultatul este ceea ce trebuie sa iasa. Citind articolul Tema de Proiectare veti intelege mai bine ce inseamna si de ce este atat de importanta in ecuatia proiectarii casei.
3. Stabileste foarte clar ce anume este inclus in contractul de proiectare.
Fiti foarte atent la ce cuprinde contractul de proiectare si la conditiile negociate cu arhitectul. Contractul poate include una sau doua revizii ale proiectului, planurile pot sa fie sau nu mobilate, proiectul poate sa cuprinda sau nu si detaliile de executie, poate cuprinde sau nu asistenta pe perioada lucrarilor, etc. De asemenea puteti cere reprezentari 3d ale viitoarei case, reprezentari care pot fi la randul lor fotorealistice sau doar sugestive.
Arhitectul este in general un specialist super-calificat, cu o experienta dobandita in zeci de ani de studiu si practica. Liniile pe care le vedeti imprimate pe hartie nu sunt simple linii si nu sunt la indemana oricui, asa cum nici o fresca nu poate fi facuta de un zugrav sau un tablou de un vopsitor. Experienta si talentul costa, asa ca fiecare lucru pe care il doriti de la arhitect si nu este trecut in contract, trebuie platit.
4. Let the man do his job.
Relatia pe care trebuie sa o aveti cu arhitectul este similara cu relatia pe care o aveti cu un medic. Se bazeaza in primul rand pe experienta si apoi pe incredere. Tu spui ce te doare iar medicul iti prescrie un tratament, pe care ti-l explica si pe care apoi il urmareste. Desi sunt multi care o fac, nu este indicat sa schimbi tratamentul dupa cum ti se pare sau dupa cum auzi in stanga si in dreapta. Acelasi lucru este valabil si in relatia cu arhitectul. Odata ce ai ales un arhitect bun, lasa-l sa-si faca treaba.
5. Ia-ti un ragaz suficient pentru a da OK-ul proiectului final.
Modificarile la proiect trebuie facute inainte ca acesta sa fie depus pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Se pot face modificari si dupa, dar este mult mai dificil. De aceea analizati bine proiectul inainte ca acesta sa ajunga la Primarie si sa fie vizat spre neschimbare.
6. Pentru designul de interior si decorarea casei, considera angajarea unui arhitect de interior.
Designul de interior este o meserie in sine. Nu este ceva critic asa cum este arhitectura, structura sau proiectele de instalatii, de aceea multa lume neglijeaza aceasta parte, insa o casa nu este completa fara un design de interior potrivit cu casa si cu personalitatea ta. Este usor sa cumperi niste piese de mobilier, sa pui niste draperii si sa agati niste oglinzi si tablouri pe pereti. Insa sa o faci cu stil, cu farmec si in armonie, aceasta este intr-adevar un lucru special si dificil.
7. Nu uita de proiectarea curtii si a gradinii.
Este bine ca proiectul sa cuprinda cel putin aleile principale, amplasarea foisorului, a obiectelor decorative mari sau a gratarului, cat si dispunerea si esentele plantelor mari. Restul il puteti face ca hobby, incet-incet, observand in permanenta locul in toate cele 4 anotimpuri. Am vazut gradini care erau proiectate cu arta, incredibil de frumoase iar proprietarii deosebiti de fericiti.
CONSTRUCTIA
1. Angajeaza un diriginte de santier.
Desi dirigintele de santier este cerut de lege, foarte multi il angajeaza doar formal. Si gresesc. Dirigintele este un personaj important, care va reprezinta interesele si care se asigura ca executia constructiei se face in concordanta cu proiectul iar lucrarile au calitatea ceruta de catre standarde. De asemenea el va ajuta si la intocmirea Cartii Constructiei, care aduna la un loc toate documentele importante din timpul executiei.
2. Alege cu grija constructorul.
Tasteaza pe Google “Probleme cu constructorul casei”. Chiar daca ati citi non-stop nu veti epuiza ce s-a scris pe aceasta tema. Si cat se va scrie in continuare, deoarece mai mult decat reputatia, experienta si credibilitatea se cauta “pretul mai mic”. Vorba aceea “daca platesti alune, nu te mira ca obtii maimute”.
3. Stabileste cu constructorul foarte clar si detaliat ce trebuie sa contina oferta sa.
Cere constructorului sa cuprinda in oferta sa, detaliat, materialele pe care le va folosi, furnizorul, cantitatile, preturile unitare si totale, pretul pentru manopera, cheltuielile indirecte si cu organizarea de santier, eventual si preturile pentru transporturi si utilaje. In felul acesta vei putea tine platile si calculele diferentelor fata de proiectul initial sub control.
4. Acorda o atentie deosebita clauzelor contractuale.
Contractul trebuie sa fie echilibrat. Trebuie sa apere atat interesele tale cat si pe cele ale constructorului. Un contract de antrepriza este complex si contine mai multe anexe. Este bine sa ceri sfatul unui avocat inainte sa il semnezi. Aveti grija totusi, fiindca avocatii in general tind sa apere in exclusivitate interesele partii care i-a angajat. Nu este gresit, insa o atitudine inflexibila si unilaterala poate duce usor la un impas.
5. Negociaza atat clauzele cat si pretul contractului.
Multa lume nu negociaza. Nu negociaza din diverse motive. Poate sa fie din obisnuinta, din comoditate sau chiar dintr-o rusine nesanatoasa. In realitate putine lucruri nu se pot negocia si majoritatea constructorilor se astepta la o negociere. Atentie insa ce cereti, nu negociati un ibric de cafea intr-un bazar din Istanbul. Iar daca vi se ofera imediat un discount si acesta mai este si mare, fugiti repede si departe.
6. Verifica personal si prin dirigintele de santier sau/si arhitect respectarea proiectului si calitatea lucrarilor.
Chiar daca aveti un constructor capabil si serios, care isi verifica singur lucrarile si le remediaza cand este cazul, este bine ca dirigintele de santier sa faca si verificarea sa, independenta. Arhitectul trebuie sa se uite si el, din cand in cand. Iar dvs. cu cat mai des ajungeti pe santier, cu atat mai bine.
7. Verifica situatiile de lucrari inainte de a face platile intermediare, cat si incadrarea in grafic.
Daca oferta constructorului a fost detaliata si in contract este anexat si un grafic pentru realizarea lucrarilor, este destul de simplu sa faci verificarile necesare. Poti lasa acest lucru si in sarcina dirigintelui de santier, daca ai stabilit de la inceput aceasta conditie. Incearca de asemenea sa nu intarzii cu platile catre constructor. Fiecare isi are socotelile lui care nu trebuiesc incurcate.
8. Daca vrei sa modifici ceva in timpul executiei, analizeaza impactul modificarii respective iar daca acesta este acceptabil, fa modificarea in faza cat mai incipienta.
Sunt situatii in care, vazand in realitate constructia, realizezi ca ti-ai dori niste modificari. De exemplu poate vrei o arcada sau mai doresti niste prize in plus. Unele lucruri se pot face usor, altele mai greu. Daca modificarea este complicata insa merita facuta, atunci fa-o acum. Cand totul este gata, e mult mai greu si nu trebuie sa ai regrete ca nu ai facut-o.
9. Fii exigent cu calitatea lucrarilor fara sa fii excesiv.
Sunt standarde care definesc calitatea diferitelor tipuri de lucrari. Perfectiunea nu exista decat ca un concept filozofic.
10. Asigura-te ca tot ce trebuia facut de constructor, inclusiv remedierile defectelor daca este cazul, cat si modificarile pe care le mai doresti, au fost facute inainte de receptie si evident inainte de ultima plata.
O data ce constructorul a parasit santierul, greu il mai aduci inapoi. Nu neaparat fiindca nu mai este interesat financiar dar cu siguranta se implica in alte lucrari si ii este dificil sa-si strice planurile.
Constructia casei este o intreprindere complexa si ar mai fi multe de spus in continuare. Urmand ceea ce ai citit mai sus nu vei avea neaparat garantia ca vei reusi sa realizezi casa de vis. Insa cu siguranta lucrurile prezentate iti vor fi de ajutor, si te vei indrepta catre un proiect de succes cu pasi mai siguri, mai usori si mai repezi.
Citeste si:
15 sfaturi practice pentru o casa bine gandita
Sorry, the comment form is closed at this time.