Bee STUDIO | TEMA DE PROIECTARE
BESPOKE DESIGN by Bee STUDIO - Projects worth seeing, from Idea to Reality.
ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN, PROIECTARE, MOBILIER, INGINERIE, INSTALATII, INTERIOR DESIGN, CASA, VILA, CASA DE VACANTA, BLOC, CAMIN, APARTAMENT, BIROU, RENOVARE, RESTAURARE, AMENAJARE, REAMENAJARE, DTAC, AVIZE, AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, PROIECT, CONSTRUCTOR, ANTREPRENOR, BUCATARIE, LIVING, DORMITOR, FOISOR, TERASA, PROJECT MANAGEMENT, DIRIGINTE DE SANTIER, STUDIU GEO, TEREN, TERMOIZOLATIE, FERESTRE, ACOPERIS, HOME, ARCHITECTURE, DESIGN, INTERIOR DESIGN, CONSTRUCTION, ENGINEERING
51510
post-template-default,single,single-post,postid-51510,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.16, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

TEMA DE PROIECTARE

Tema de Proiectare este cel mai important lucru din toata etapa de proiectare. Fara o Tema de Proiect bine facuta, proiectul casei tale nu va iesi niciodata aproape de ceea ce iti doresti.

 

Ca o analogie, Tema de Proiect este precum input-ul (datele de lucru) pe care le introduci intr-un computer, si care vor fi interpretate si prelucrate de catre un software, la final obtinand output-ul, in cazul nostru proiectul de casa. De fapt, in viitorul nu prea indepartat, asa se va desfasura procesul de proiectare, aplicatii care vor cunoaste deja mare parte din preferintele noastre, in care noi vom seta niste parametrii si care ne vor oferi configuratii posibile ale proiectului casei noastre, foarte aproape de ceea ce ne-am imaginat.

Chiar vom fi capabil sa ne proiectam singuri casa, de la concept la detaliu, printr-o simpla aplicatie? De ce nu! Astfel de aplicatii, mai complicat de folosit si mai specializate sunt deja in ajutorul arhitectilor, inginerilor si al designerilor, viitorul doar le va face mai usor de utilizat si le va aduce la dispozitia clientului final. Deocamdata, proiectarea unei case este un proces complex, care necesita conlucrarea unei echipe multidisciplinare de specialisti sub bagheta dirijorului-arhitect, care trebuie sa transpuna in desene si documente (Proiectul), dorintele noastre referitoare la viitoarea noastra casa. Si cum sunt definite aceste dorinte? Prin intermediul Temei de Proiect, despre care discutam pe larg in acest articol.

Pentru arhitect, Tema de proiect este ca un cadru dupa care, alaturi de normele tehnice si reglementarile legale, el trebuie sa se ghideze si sa le treaca prin filtrul experientei profesionale si al talentului, ca sa conceapa proiectul casei de vis. Proiectul casei TALE de vis si nu a lui.

Foarte multi arhitecti au tendinta de a se indragosti de anumite stiluri, tehnologii, elemente arhitecturale, materiale, etc. pe care apoi le integreaza in munca lor, rezultand proiecte care poarta foarte mult amprenta personalitatii lor. Daca va doriti o casa “de semnatura”, cautati un  arhitect ale carui proiecte sunt aproape de viziunea si personalitatea dvs., lasati-va pe mana lui si… “fingers crossed” :).  Istoria arhitecturii este presarata cu cazuri in care arhitecti celebrii au realizat case care de-a lungul timpului au fost considerate drept monumente de arhitectura, insa care au nemultumit clientii care le-au comandat, mergand pana acolo incat arhitectii au fost actionati in instanta.

Spre exemplu, Farnsworth House a lui Mies van Der Rohe, construita in Plano Illinois, pentru Edith Farnsworth, un reputat medic nefrolog, ca refugiu de week-end pentru hobby-urile sale. Desi casa de 140 mp este larg considerata o capodopera arhitecturala precum si un reper stilistic, a fost subiectul unei dispute arbitrate de Tribunalul din Chicago, arhitectul actionand in instanta clientul sau pentru neplata integrala a onorariului (Mies va der Rohe avand aici atat rolul de arhitect cat si de antreprenor general) iar clientul acuzand tot in instanta arhitectul pentru “malpraxis”, mai precis pentru faptul ca i-a livrat o casa in care se simte ca intr-un acvariu si care este departe de preferintele sale.

Image result for glass house mies van der rohe

Farnsworth House, Plano, Illinois, arhitect Mies van der Rohe

Daca doriti o casa pe gustul, nevoile si bugetul dvs., in cazul in care alegeti un arhitect cu personalitate puternica cat si in orice alt caz, atunci cel mai bun prieten al dvs. in raportul cu arhitectul este Tema de Proiect. In mod reciproc, si pentru arhitect Tema de proiect este vitala pentru a-l ajuta ca sa conceapa o casa pe gustul clientilor sai.

Ca sa intelegeti mai bine de ce Tema de Proiect este atat de importanta, sa o luam si altfel. Cum poti sa sti ca proiectul pe care il primesti la final este un proiect bun sau nu? Este chiar simplu.

Un proiect “bun” este acela care respecta Tema de Proiect si normele tehnice si legale. Daca cele din urma sunt verificate de avizatori, primul punct si cel mai important pentru tine, il poti verifica singur. Bineinteles, daca ai stabilit mai intai cu arhitectul Tema de Proiect.

IMPORTANT

Pentru realizarea Temei de Proiectare este necesar a fi cunoscute reglementarile impuse de catre Certificatul de Urbanism (C.U.) pentru terenul respectiv. 

In C.U. veti gasi toate limitarile legale aferente terenului dvs. Veti gasi spre exemplu Procentul de Ocupare al Terenului din care se calculeaza suprafata maxima pe care casa poate sa o ocupe la sol, Coeficientul de Utilizare al terenului, retragerile minime fata de vecini si fata de aliniamentul stradal, numarul maxim de etaje, inaltimea maxima la coama sau cornisa, tipul si inaltimea imprejmuirii, etc. Veti mai afla daca puteti avea un acoperis-terasa sau se permite doar acoperis in panta, daca acesta din urma trebuie sa fie invelit cu tabla sau tigla, etc.

De cele mai multe ori, aceste conditionari afecteaza casa visata, asa ca este mai bine ca Tema de Proiect sa tina cont de impunerile rezultate din analiza Certificatului de Urbanism.

Acum ca dupa aceasta lunga (dar necesara) introducere ati inteles importanta Temei de Proiect, sa vedem ce inseamna si cum ar trebui facuta.

Tema de proiect trebuie sa cuprinda in principal urmatoarele elemente:

CONDITIONARILE

NECESITATILE – ceea ce este imperios necesar si nu trebuie sa lipseasca sau nu trebuie facut altfel;

PREFERINTELE – cum ne-ar placea sau optiunea noastra din mai multe alternative;

BUGETUL – cati bani alocam realizarii casei.

Sa le luam acum pe rand:

CONDITIONARILE

Acestea rezulta pe de o parte din reglementarile legale pentru zona si terenul respectiv (exprimate sintetic in Certificatul de Urbanism) iar pe de alta din analiza terenului, respectiv trebuie sa fie analizate urmatoarele elemente: clima locala, orientarea terenului fata de punctele cardinale, conformatia sa, accese, vecinatati, perspective, legaturi posibile la retelele edilitare, materiale posibil sau indicat sa fie folosite, posibilitatile de construire  etc.

NECESITATILE

Casa este un obiect cu folosinta indelungata, care va fi folosit de mai multe generatii. Este greu sa spunem care vor fi necesitatile celor care il vor folosi peste 100 de ani, insa este bine sa ne gandim din start atat la necesitatile momentane ale noastre dar si la cele din viitorul apropiat.

Cate persoane vom ocupa casa acum? Dar peste 10-20 de ani? De cat spatiu avem nevoie acum? Dar mai incolo?

Ne sunt suficiente camerele obisnuite (living, dormitoare, bai, bucatarie, etc.) sau ne sunt necesare si alte tipuri de incaperi, spre exemplu un birou, o camera de joaca, o camera de hobby, camera pentru yoga/pilates/fitness, o sauna, o casa pentru oaspeti, etc.?

Un ajutor in determinarea necesitatilor este si profilul nostru psiho-social. Suntem persoane mai introvertite, care considera casa un univers tabu, separat de activitatile sociale curente, regasindu-ne pe noi insine in intimitatea caminului, sau dimpotriva, suntem persoane extrovertite, care extind viata sociala si acasa, cu numeroase vizite, petreceri, etc.? Casa noastra este numai “casuta noastra” sau trebuie sa aiba si functiune de reprezentare a statutului social?

Un living in care sa ne simtim bine, in familie, nu satisface exigentele unor petreceri cu multi invitati, in care livingul trebuie sa fie suficient de incapator, sa se deschida spre o terasa ampla, etc.

Primim vizite lungi de la prieteni sau de la rude? Daca da, atunci avem nevoie de spatii dedicate oaspetilor cu un anumit grad de independenta fata de restul casei care poate sa plece, in functie de necesitati si de buget, de la o camera de oaspeti sau chiar o camera multifunctionala care poate primi temporar si acest rol si pana la “casa de oaspeti”.

Daca nu vorbim de constructia casei noastre de zi cu zi ci de o casa de vacanta sau de weekend, atunci necesitatile sunt altele si difera apoi si daca e vorba de o casa la tara, la mare sau la munte.

In afara de necesitatile obisnuite sunt si necesitatile particulare. Spre exemplu:

Avem o garderoba mare? Daca da, atunci un dressing devine obligatoriu.

Related image

Ne desfasuram o parte din activitatea profesionala de acasa si primim vizite in interes profesional? Atunci biroul trebuie sa aiba si un acces separat fata de cel principal al casei, un grup sanitar propriu, etc.

Sfat:

Este bine ca lista necesitatilor sa o facem intr-o ordine a importantei. De asemenea, precizati suprafetele dorite intr-un mod flexibil, de exemplu living 25-30 mp. Daca tema de proiect este exprimata intr-un mod foarte rigid arhitectului ii va fi greu, daca nu imposibil sa o transpuna in proiect sau o va face cu compromisuri estetice sau de cost inacceptabile.

Intotdeauna trebuie cautata solutia optima. Pentru aceasta este nevoie de exprimarea nevoilor intr-un mod flexibil, si de prioritizarea acestora.

PREFERINTELE

Intre preferinte si necesitati nu exista o linie clara de demarcatie. Pentru unii dintre noi anumite lucruri reprezinta o necesitate, pentru altii, aceleasi lucru, reprezinta doar preferinte.

Un prieten, designer, cand si-a schimbat cauciucurile la masina, a avut de ales intre doua marci diferite, cu aceleasi caracteristici tehnice dar cu o diferenta de pret de circa 30% intre ele. Unul dintre modele, cel mai scump, avea un profil al santurilor de pe partea de rulare pe care prietenul meu l-a gasit avand un design mai interesant. Pe care credeti ca l-a cumparat?

Cei mai multi dintre noi, ambele cauciucuri avand exact aceleasi caracteristici tehnice, l-ar fi ales pe cel care costa mai putin, insa pentru prietenul meu estetica era o chestiune deosebit de importanta, o necesitate si nu doar o preferinta.

Necesitate inseamna ca “nu se poate fara”, “este important pentru mine sa fie asa si nu altfel”.

Preferinta inseamna “mi-ar placea ca…”, “ar fi bine sa”, “daca am de ales, prefer asa si nu asa”.

Ca sa intelegem mai clar ce este necesitate si ce este preferinta, sa luam spre exemplu cazul unei bucatarii. Aceasta poate fi facuta in mai multe feluri. Poate sa fie o bucatarie deschisa spre camera de zi sau o incapere de sine statatoare. Poate sa fie separata de living printr-un glasswand sau printr-un bar sau poate sa se deschida spre terasa. Poate sa fie o bucatarie ultra ergonomica in care toata aparatura electrocasnica este dispusa in locurile de maxima eficienta sau poate sa fie o bucatarie mai laxa, in stil provensal, cu insula, cu zona de relax, etc.

O bucatarie mare si ergonomica – pentru cei care gatesc foarte mult – este in mod sigur o necesitate. Daca aceasta are si un acces secundar dinspre gradina, poate sa fie pentru unii o preferinta, iar pentru altii – care vor sa cultive rosii si patrunjel in gradina – reprezinta o necesitate. O bucatarie care se deschide intr-un salon de mic dejun amenajat intr-o sera cu maslini si lamai, este o preferinta (cei drept foarte frumoasa:)

https://i.pinimg.com/originals/8e/93/c6/8e93c639b13188d8163cac909d2ab505.jpg

O casa poate sa fie facuta in mii si mii de feluri. Nu asteptati ca arhitectul sa ghiceasca ceea ce doriti, chiar daca un arhitect bun isi poate da seama cu o relativa usurinta de ceea ce va trebuie. Comunicati cu el si definiti tema de proiect cat mai detaliat, cat mai clar si intr-un mod flexibil.

O singura discutie nu va va fi de ajuns. Analizati-va pe voi insiva ca sa va punctati nevoile si preferintele, discutati in familie si apoi cu arhitectul, pana ce Tema de Proiect prinde contur.

BUGET

Foarte putini oameni pot spune “Vreau CASA DE VIS, indiferent cat costa!” De regula, chiar si pentru cei care spun astfel exista un moment cand bugetul incepe sa fie o problema.

Am stabilit necesitatile si preferintele. Dar avem oare posibilitatea financiara sa realizam casa de vis? Imaginatia zburda ca un copil nastrusnic, schitele si desenele sunt frumoase, insa cand incepem sa le imbracam in cifre, multe lucruri nu mai par asa de roze.

Tineti minte:

Un plan fara buget este doar o dorinta.

Cteva sfaturi utile in abordarea bugetului necesar pentru a realiza casa dorita:

Pentru diverse grade de finisaje/confort/calitate/design, se pot folosi indicatori de pret de referinta, pe metrul patrat de suprafata, pe care arhitectul dvs. le cunoaste si, inmultit cu suprafata vom putea cunoaste cu o destul de larga aproximatie costul constructiei. La acesta trebuia sa adaugam costurile adiacente: taxe, proiectare, asistenta tehnica pe perioada constructiei, dirigentie de santier, etc. Astfel putem afla un buget estimativ.

Tineti cont inca de la inceput de TOATE cheltuielile aferente realizarii unei case. Din pacate, in Romania, foarte multi pornesc in aventura constructiei unei case fara a lua in calcul  toate cheltuielile, ci doar pe acele pe care le considera principale, sau care “se vad” mai usor (caramida, ferestre, invelitoare, instalatii, etc.). Acestia considera ca se vor descurca pe parcurs. Este o mare greseala si rezultatul il observam cu totii in jur, in numeroasele case aflate intr-un vesnic santier, in proiecte modificate pe parcurs fiindca nu s-au incadrat in buget, in case fara trotuare, fara alei pavate, fara glafuri le ferestre, etc.

In linii mari, cheltuielile legate de constructia unei case sunt urmatoarele:

Cheltuieli cu proiectarea;

Cheltuieli cu asistenta tehnica pe perioada constructiei si cu dirigentia de santier;

Cheltuieli cu managementul de proiect (in cazul in care nu ne asumam aceasta sarcina noi insine);

Cheltuieli cu avizele si taxele;

Cheltuieli cu constructia propriuzisa;

Cheltuieli cu racordarea la utilitati sau/si realizarea unor sisteme alternative (pompe de caldura, panouri solare, etc.);

Cheltuieli cu accesoriile constructiei (imprejmuire, alei, garaj, trotuare, platforme, etc.);

Cheltuieli cu amenajarea gradinii;

Cheltuieli cu proiectarea amenajarii interiorului;

Cheltuieli cu amenajarea interioara (finisaje, mobila, draperii, perdele, aparatura electrocasnica, obiecte decorative, etc.);

Cheltuieli diverse si neprevazute.

Asteptati-va intotdeauna sa depasiti bugetul pe care l-ati estimat initial. Un cost final cu 20% mai mare decat cel initial este o prevedere rezonabila.

O casa poate sa fie facuta in mii si mii de feluri. Si intocmai ca cea mai mare parte dintre lucruri, casa este un subiect al compromisurilor. Cu cat acestea sunt mai atent facute, cu atat veti fi mai multumit la final.

Identificarea necesitatilor, preferintelor si a bugetului nu este usor de facut si nu asteptati ca arhitectul sa ghiceasca ceea ce doriti. Comunicati cu el si definiti tema de proiect cat mai detaliat, cat mai clar si intr-un mod flexibil. O singura discutie nu va va fi de ajuns. Analizati-va pe voi insiva, discutati in familie si apoi cu arhitectul, pana ce Tema de Proiect prinde contur.

 

O Tema de Proiect realista, detaliata si flexibila face ca lucrurile sa fie mult mai usor de controlat pentru dvs. iar complexitatea se muta firesc in curtea arhitectului. Acesta trebuie sa gaseasca solutiile cele mai optime, mai ingenioase si mai adecvate pentru a transpune Tema de Proiect – adica in esenta descrierea in cuvinte a casei visate – in Proiectul propriuzis, dupa care sa se realizeze mai apoi casa care sa va satisfaca si, eventual, sa va depaseasca asteptarile.

Image result for falling water frank lloyd

“Falling water”, Arh. Frank Loyd Wright, 1935 – Fotograf Andrew Pielage

 

 

 

 

admin
No Comments

Post a Comment