Cat costa sa faci o baie?
Desigur, in momentul in care ajungeti sa amenajati sau sa renovati casa/apartamentul, v-ati pus sau va puneti aceasta intrebare: ”Oare cat ma costa baia?” Acest lucru prezinta interes ca atat mai mult cu cat baile sunt spatiile care costa cel mai mult pe mp construit din toata amenajarea. Va provoc sa va puneti intrebarea in sens mai complet, adica: ”Cat ma costa pe zi sa folosesc baia?” O sa vedeti ce lucruri interesante si neasteptate, cu o concluzie foarte utila, reies din aceasta abordare.
Folosirea zi cu zi a baii se traduce intr-un anumit cost. Lasand la o parte costul constructiei, folosirea zilnica a baii are doua componente majore: cheltuielile de amenajare si cheltuielile recurente.
CHELTUIELILE DE AMENAJARE includ urmatoarele:
– realizarea instalatiilor sanitare, termice si electrice;
– pregatirea suportului pentru aplicarea finisajelor (sape, tencuieli, impermeabilizari, constructii din gips-carton, etc.);
– finisaje (gresie, faianta, marmura, vopsea lavabila, etc.);
– dotari (obiecte sanitare, baterii, partitii cu sticla, mobilier, accesorii).
In momentul de fata (Martie 2022) si in locul in care avem cele mai multe proiecte (Bucuresti), totalul cheltuielilor cu amenajarea unei bai (design, proiectare, project management, executie, materiale, transporturi, totul all inclusive) se situeaza, in functie de nivelul de confort calitativ si estetic, astfel:
– pentru o baie decenta (dar bine realizata, urmand tehnologia corecta de executie si cu materiale si dotari din categoria ”budget” dar suficient de durabile) – de la 5.000 euro;
Baie proiectata si realizata de Bee STUDIO, apartament in strada George Baritiu, Bucuresti
Avand in vedere ca o baie se amenajeaza astfel incat intr-o perioada de 25 de ani sa nu fie nevoie de altceva in afara de mici reparatii si zugraveli, costul de amenajare distruibuit pe zi de folosinta este:
– 0,5 euro/zi pentru o baie decenta (dar doar atat);
– 1 euro/zi pentru o baie frumoasa/chic;
– de la 2,5 euro/zi pentru o baie ”luxury”.
Evident, 0,5, 1 si >2 euro/zi sunt doar niste repere.
CHELTUIELILE RECURENTE includ:
– cheltuieli cu ”consumabilele”: sampoane, balsamuri, geluri de dus, sapunuri, pasta de dinti, spuma/gel de barbierit, hartie igienica, odorizante, etc.;
– cheltuieli cu prosoape, servete, savoniere, covorase, etc.;
– cheltuieli pentru curatenie si igiena baii in sine;
– cheltuieli pentru incalzire, pentru apa si cheltuielile cu electricitatea.
Am lasat deoparte si nu le-am inclus aici, cheltuielile cu diverse ustensile, feon, masina de ras, precum si cheltuielile mai particulare parfumuri si creme, etc. care sunt dificil de estimat.
Cheltuielile recurente, considerand ca baia este folosita zi de zi de doua persoane sunt asa:
– nivel modest dar decent – circa 2 euro/zi;
– nivel de calitate mai bun (produse fara parabeni, fara silicon, cu uleiuri si esente naturale, prosoape din bumbac organic, etc.) – aproximativ 4 euro/zi;
Pentru luxury, a da o cifra este foarte dificil, insa putem considera de dragul discutiei sume care incep de la 10 euro/zi, ”investiti” in igiena corporala zilnica.
Cheltuielile recurente sunt de circa 4 ori mai mari decat cele cu amenajarea! De unde putem trage concluzia clara ca merita sa facem efortul financiar initial pentru a avea o baie nu doar ”corecta” si functionala ci si frumoasa, deoarece cheltuielile cu folosirea baii se nasc preponderent din cheltuielile recurente si nu din cele legate de amenajarea propriu-zisa. Avand in vedere termenul lung de folosinta, economiile nu isi au justificarea iar bugetul pentru amenajarea baii trebuie stabilit (si) tinand cont de acest lucru.
Baia trebuie sa fie aproape ca un spa la domiciliu unde o data ce ai intrat reusesti sa te rupi de cotidian si sa-ti acorzi acele minute de liniste si relaxare atat de necesare in contextul vietii agitate moderne. Baia este un fel de templu, dedicat noua insine.