Reflexe de alama intr-un spatiu cu stil
Alama este un material nobil. Isi schimba culoarea repede prin oxidare, ramanand insa frumoasa, isi recapata luciul la fel de repede iar lumina se reflecta in alama cu nuanta specifica. Este un material depsre care putem spune ca are “suflet”. In trecut era des folosita, realizandu-se obiecte de uz caznic sau de decoratie, dar si ca material de finisaj in constructii.
La frumoasele case interbelice, atunci cand se facea trecerea de la un tip de pardoseala la altul – de exemplu de la parchet la piatra sau marmura – o dunga de alama intre cele doua materiale de pardoseala era aproape obligatorie.
Recent am avut de facut o interventie de design interior intr-un apartament de pe langa Gradina Icoanei, din Capitala, un apartament cu un “arredamento” deosebit, in stilul denumit de italieni “Liberty”, in care se contopesc obiecte de mobilier, obiecte de folosinta, obiecte de decoratie, din diverse stiluri clasice sau doar frumoase, intr-un mod relaxat dar armonios. Stilul “Liberty” desi in teorie pare simplu de realizat, in practica este deosebit de dificil, deorece, neexistand o unitate stilistica proprie, trebuie multa iscusinta, talent si experienta pentru a imbina elementele de design in asa fel incat interiorul sa capete o personalitate echilibrata, armonioasa si fermecatoare.
Apartamentul la care facem referire este un exemplu bun de stil ‘Liberty” stapanit si dirijat cu succes. Din pacate, din motive legate de privacy, nu putem sa prezentam suficiente fotografii ca sa va dati seama de cat de frumos era mobilat si ce obiecte deosebite intalneai la tot pasul. Proprietarii sunt oameni care activeaza in domeniul artei teatrale si cinematografice si poseda un gust rafinat.
Drept urmare, interventia noastra care a constat intr-un front de bucatarie si o extindere de living, a trebuit sa fie foarte fina, pentru a se incadra in ambientul liberty si a crea un suport discret de evidentiere a obiectelor de decor.
Am folosit cu precadere tarvertinul si alama iar rezultatul a fost asa cum trebuia sa fie, un contrast fin si o integrare armonioasa in designul general.