CASA INSPIRATA DIN CULELE GORJENE
Am avut deosebita placere sa proiectam o casa, nu departe de Maldarasti, unde se afla doua cule, cula I.G.Duca si cula Greceanu.
Pentru cine nu este familiarizat cu acest tip de constructii, acestea sunt locuinte populare (boieresti sau ale taranimii bogate), semi-fortificate, raspandite in regiunea balcanica. Termenul de ”cula” provine din limba turca unde ”kule” inseamna turn.
Sunt cercetatori care dau ca origine a acestui tip de constructie, Iranul si Afganistanul.
Caracteristic la constructiile tip cula este parterul cu geamlacuri, care avea ca rol adapostirea alimentelor dar si a animalelor in timpul invaziilor hoardelor barbare. Casa propriu-zisa incepea de la etajul unu si putea continua inca unul sau doua etaje.
La noi se regasesc cu precadere in zona Olteniei si Munteniei si fac parte din tezaurul architectural european.
Reinterpretand in maniera moderna acest tip de constructie, am realizat o casa care, la parter adaposteste functiuni de serviciu (put de apa, atelier, magazie, beci semi-ingropat, bucatarie de serviciu si grup sanitar), la etaj sunt functiunile de zi grupate in jurul nodului central format de soba-semineu, iar la etaj sunt functiunile de noapte. Nemaiexistand hoarde barbare, caracterul fortificat este doar aluziv, dat de catre ferestrele tip fanta, de la parter.
Doua terase ample, una deasupra cealalta, se deschid catre dealurile vecine. In curte am amplasat un put traditional, decorativ.
Plastica arhitecturala este simpla – cub, succesiune de arcade pe doua parti, piramida acoperisului – si in acelasi timp echilibrata si armonioasa, casa fiind in deplina sintonie nu natura inconjuratoare.