Bee STUDIO | Cum construiesc casele grecii – studiu de caz
BESPOKE DESIGN by Bee STUDIO - Projects worth seeing, from Idea to Reality.
ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN, PROIECTARE, MOBILIER, INGINERIE, INSTALATII, INTERIOR DESIGN, CASA, VILA, CASA DE VACANTA, BLOC, CAMIN, APARTAMENT, BIROU, RENOVARE, RESTAURARE, AMENAJARE, REAMENAJARE, DTAC, AVIZE, AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, PROIECT, CONSTRUCTOR, ANTREPRENOR, BUCATARIE, LIVING, DORMITOR, FOISOR, TERASA, PROJECT MANAGEMENT, DIRIGINTE DE SANTIER, STUDIU GEO, TEREN, TERMOIZOLATIE, FERESTRE, ACOPERIS, HOME, ARCHITECTURE, DESIGN, INTERIOR DESIGN, CONSTRUCTION, ENGINEERING
51711
post-template-default,single,single-post,postid-51711,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.16, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Cum construiesc casele grecii – studiu de caz

A doua oara cand ne facem vacanta in Thassos si a doua oara nimerim intr-o casa foarte bine construita. Daca prima data am inchiriat o viluta antica din piatra, sus pe munte, intr-un catun cu drumuri in panta, pietruite si cu priveliste deschisa in valea cu maslini pana la albastrul Marii Ionice, anul acesta am ales o casa la malul marii. Ambele case erau recent renovate, cea de anul acesta fiind chiar prima data cand se deschidea turistilor, dupa ce a fost renovata de proprietar, un tanar pe nume Yorgo, foarte amabil si disponibil.

Fiind impresionat de maniera in care era construita – se incadra perfect in categoria care ne place noua atat de mult ”case construite cu cap (si coada)” – am decis sa o studiez mai bine si sa scriu acest articol, cu speranta ca tu, draga cititorule interesat de lumea constructiilor, sa afli cateva lucruri care iti pot fi utile cand iti vei construi propria casa. Studiul de caz se axeaza pe conceptie, mai mult decat pe materiale sau tehnologii.

Casa se gaseste in apropiere de Skala Kalirakis, in insula Thassos, fiind despartita de mare de soseaua care inconjoara intreaga insula si o bucata de plaja stancoasa, cu pini si maslini avansati aproape pana in spuma marii.

Construita acum 30-40 de ani, casa si-a schimbat proprietarul. Yorgo, noul proprietar, ruda cu primul, desi familia sa s-a marit a decis sa nu foloseasca personal casa ci sa o renoveze pentru a fi inchiriata la turisti. In Thassos sezonul este destul de lung iar activitatea turistica renteaza si, pe langa maslinii omniprezenti, tine insula pe linia de plutire, sa nu se scufunde in abisul financiar.

Ca sa raspunda scopului pentru care a fost gandita, dar si pentru faptul ca asa se construieste acolo, casa a fost renovata cu materiale durabile (lemn, ardezie, marmura, olane, etc.), preponderant locale. De asemenea punerea in opera a materialelor cat si calitatea generala a constructiei este una foarte buna, semn ca grecilor nu le place sa faca treaba de doua ori. La calitatea lucrarilor a contribuit si experienta de inginer constructor a tatalui lui Yourgo, el ocupandu-se indeaproape de renovare.

Casa se afla amplasata pe un teren destul de mare, de circa 1000 mp, si are doua accese, unul principal, carosabil, cu poarta automatizata si altul secundar, exclusive pietonal de pe o strada adiacenta.

Primul lucru pe care il remarci cand intri pe proprietate este curtea, bine sistematizata, imprejmuita de un gard cu baza din zid imbracat cu piatra. Zonele verzi sunt separate si bine delimitate de restul curtii, pavat cu piatra locala, o ardezie gri neregulata, pusa in opera cu desene discrete. Tot pavajul este cel original, realizat odata cu casa, acum fiind facute doar minime reparatii si curatat. Desi vechi de cateva zeci de ani nu sunt crapaturi, tasari sau alte defecte, semn ca a fost lucrat cum trebuie.  Diferenta de nivel de circa 1,2 metri intre capetele terenului este preluata prin pante usoare si un system de trepte, si acestea executate cu grija.

 

 

Pe trei laturi ale curtii se gasesc cismele prefabricate, placate cu aceeasi piatra, pe care le-am gasit foarte utile.

 

In lungul gardului sunt jardiniere tip casete din beton armat placate cu piatra, cu tot felul de plante. De altfel, cine a realizat gradina, a stiut sa o faca. Palmieri, curmali, maslini, yuca, citrice, leandri, etc. in afara de umbra necesara pentru a atenua soarele mediteranean, dau un aspect exotic, luxuriant, deosebit de placut. Iata un mod la indemana tuturor de a spori valoarea unei proprietati. Odata ce plantele din gradina au ajuns la maturitate, intreagul aspect al casei se schimba.

Casa in sine are o volumetrie complexa dar ne-sofisticata. Corpul central este articulat spre curte cu numeroase terase, atat deschise cat si acoperite si semiacoperite. La baza casei se afla cateva incaperi tehnice si un spatiu exterior superb, cu acoperis viu din plante, umbros si racoros, in legatura cu unul dintre cele doua gratare.

Cel de-al doilea gratar se afla in capatul celalalt al curtii si deserveste cele doua terase din spate.

 

Casa are accese in curte pe toate cele 4 laturi. Acest lucru ni s-a parut foarte folositor. De multe ori cand proiectam o casa in Romania, clientii nostri ne cer sa reducem numarul de accese in casa la maxim doua. Posibil ca aceasta cerinta sa aiba legatura cu faptul ca multa lume a locuit inainte la bloc si mai mult de doua accese li se pare excesiv. Cine a beneficiat inainte de flexibilitatea  mai multor intrari si iesiri, pe trei sau toate laturile casei, apreciaza acest lucru si il cere mai departe in tema de proiect.

Un alt lucru demn de retinut este jocul ordonat de platforme, scari, terase, spatii anexe si spatii de legatura care, in afara de practicitatea evidenta dau farmec si caracter. O ”casa pe pamant” nu este doar un  volum simplu amplasat pe un gazon bine tuns si udat, eventual marginit de tuia inspre gar

dul de beton! Aceasta viziune simplista a casei sper sa se dilueze treptat la noi si sa ne intoarcem la maniera de a gandi o casa asa cum a fost in perioada interbelica, cand casele pareau sa aiba suflet si traire proprie.

 

Tamplaria exterioara cat si cea interioara este cea originala, din lemn, care a fost restaurata. Nu avea geam termopan, casa functionand doar in sezonul cald. Interesant este ca nici nu se supraincalzea datorita unor trucuri arhitecturale. Acoperisul iesea deasupra ferestrelor de la terase si tinea umbra la miezul zilei. La ferestrele unde nu era terasa, existau pensiline pliabile din panza, care aveau acelasi rol, de a nu lasa sa patrunda soarele puternic ci doar cel bland, de dimineata si de seara. Toate usile si ferestrele aveau persiane care, daca erau inchise, filtrau frumos lumina. In acest fel nu se facea la interior un efect de sera. Noi nici nu am simtit nevoia sa dam drumul la aerul conditionat, desi ziua erau peste 30 de grade.

Interiorul era amenajat discret, intr-un stil neutru. Acelasi finisaj de lemn de la ferestre era folosit si la usile de la dulapuri ceea ce dadea o caldura aparte interiorului. Nimic extravagant, nimic distonant, totul era simplu si de bun gust. Era interesant finisajul de lemn antichizat de la usile de intrare in casa si de la cele interioare. Un mester local le-a restaurat foarte frumos.

Bucataria era nou nouta, cu electrocasnice de calitate si mobila durabila.

Ca o sinteza, cel mai mult ne-a placut la aceasta casa – caracteristica pentru casele din insula Thassos – urmatoarele lucruri:

– Folosirea materialelor naturale atat la exterior cat si la interior;

– Volumetria articulata, cu numeroase decrosuri, intranduri, platforme si terase;

– Terasa mare de la etaj acoperita partial de acoperis si partial cu o copertina retractabila automatizata.

– Curtea facuta in asa fel incat sa se intretina usor, cu pavaj de piatra in toate zonele circulabile si cismele din loc in loc;

– Sistematizarea gradini si plantele absolut spectaculoase;

– Flexibilitatea data de accesele de pe fiecare latura a casei, toate acoperite;

– Grija in executie precum si faptul ca nu era nimic lasat la voia intamplarii.

Daca v-a placut casa si doriti sa o inchiriati pentru o minunata vacanta in Thassos, scrieti-ne aici si va vom pune in legatura cu proprietarul, Yorgo Manis. Noi am fost foarte multumiti de sejur si impresionati placut de casa bine construita. Foarte posibil sa revenim.

 

admin
No Comments

Post a Comment