Bee STUDIO | CASA FILIP
BESPOKE DESIGN by Bee STUDIO - Projects worth seeing, from Idea to Reality.
ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN, PROIECTARE, MOBILIER, INGINERIE, INSTALATII, INTERIOR DESIGN, CASA, VILA, CASA DE VACANTA, BLOC, CAMIN, APARTAMENT, BIROU, RENOVARE, RESTAURARE, AMENAJARE, REAMENAJARE, DTAC, AVIZE, AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, PROIECT, CONSTRUCTOR, ANTREPRENOR, BUCATARIE, LIVING, DORMITOR, FOISOR, TERASA, PROJECT MANAGEMENT, DIRIGINTE DE SANTIER, STUDIU GEO, TEREN, TERMOIZOLATIE, FERESTRE, ACOPERIS, HOME, ARCHITECTURE, DESIGN, INTERIOR DESIGN, CONSTRUCTION, ENGINEERING
52913
projects-template-default,single,single-projects,postid-52913,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.16, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

CASA FILIP

Locuinta amplasata pe teren cu denivelare accentuata, in zona sub-montana.

 

 

(For images, scroll down – Pentru imagini deruleaza la sfarsitul textului)

 

Terenul pe care va fi amplasata casa se afla intr-o zona sub-montana, aproape de Campina, cu dealuri relativ inalte si padure predominant de foioase, unde coniferele doar apar razlete.

Orientarea terenului este excelenta, cu belvederea in vale, spre sud, sud-est, asadar casa va fi scaldata de soare mai toata ziua, doar copacii inalti apropiati tinand umbra in unele momente. De asemenea padurea inconjuratoare si dealul din spate sunt bune paravane pentru vanturile mai puternice.

Ca functiune, beneficiarii au dorit o casa care la inceput sa fie folosita in weekend-uri si vacante, urmand ca peste un numar de ani sa fie folosita ca locuinta permanenta.

Contine la parter un living generos, cu dinning si bucatarie semi-deschisa, baie de serviciu, debara, magazie, etc. iar la etajul mansardat doua dormitoare fiecare cu dressing si baie proprie si fiecare avand acces la cate un balcon de unde sa poata fi admirata privelistea. La demisol sunt: depozitul de alimente, camera tehnica, o mica crama si o alta magazie necesara pentru a deservi terasa de jos.

Livingul, in care se coboara trei trepte, are un semineu central si se poate deschide in perioada calda aproape complet catre terasa.

Beneficiarii si-ar fi dorit si o piscina, insa constructia acesteia ar fi depasit bugetul, astfel ca aceasta dotare a casei urmeaza sa fie studiata ulterior. Am prevazut insa, pe terasa de sus, un jacuzzi, amplasat in asa fel incat sa confere, pentru un confort deplin, senzatia de o anume izolare fata de casa si de la care sa se poata admira printre aburi peisajul inconjurator, precum si bolta instelata. Poluare este putina in aceasta zona, asa ca, in noptile senine, se poate observa cu usurinta Calea Lactee.

S-a urmarit de la inceput o casa care sa fie eficienta in exploatare. Constructia se inscrie perfect intr-un cub cu latura de 10 m si este aproape perfect simetrica. Raportul intre suprafata anvelopantei si volumul acoperit este unul avantajos.

Din nefericire, natura terenului de fundare nu este foarte buna, solul fiind slab rezistent si susceptibil la miscari, asa ca fundatia este complexa, destul de masiva in raport cu casa, infipta bine cu piloti forati. Suprastructura este usoara, preponderent din lemn.

Pentru incalzire sunt dispuse trei sisteme care pot functiona independent sau in regim mixt. Centrala cu gaz este cea care asigura in mod obisnuit incalzirea, gazul provenind dintr-un rezervor exterior, aflat la limita proprietatii, zona nefiind racordata la reteaua de gaz. Ca back-up, semineul central cu lemne poate sa asigure incalzirea atat direct cat si prin agent termic la caloriferele de la dormitoare si bai. De asemenea a mai fost prevazut si o instalatie cu panouri radiante atat pentru un supliment energetic in noptile foarte friguroase dar si ca sistem de preincalzire rapida a casei atunci cand aceasta nu este folosita mai mult timp. Din punct de vedere al alimentarii cu electricitate, casa nu este off-grid, insa expunerea la soare a acoperisului aproape perfecta, a oferit locul ideal de amplasare a apnourilor electrice pentru suplimentare si back-up. Apa provine dintr-un put de adancime mica si este filtrate printr-o ministatie de filtrare cu osmoza inversa.

Din punct de vedere al compozitiei arhitecturale am optat pentru un volum simplu, clar, al corpului casei, la care a fost adaugat un sistem de terase legat de circulatii care inconjoara casa astfel incat sa poata fi acesate de oriunde. La terasa de jos, in punctul cel mai extrem, a fost prevazuta o zona de ”fire place” circular, cu un sistem de paravane glisante care se pot trage atunci cand este vant si pentru a impiedica fumul sa ajunga nestingherit pe terasa.

Colturile volumelor din beton apparent, cu pigment alb sunt rotunjite, peretii usor inclinati, marginile lejer evazate, cu jocuri de circulatie pe verticala, in asa fel incat punctele de atractie sa nu fie oferite direct ci intr-un mod aluziv, printr-un traseu fluent si vibrant, care sa nu plictiseasca vizitatorul si sa il incite la descoperire. Constructia in ansamblu capata complexitate si se integreaza perfect in peisaj prin elemente componente legate intre ele intr-un mod armonios.

 

 

 

 

 

Vezi si  CASA FILIP РInterior

admin
No Comments

Post a Comment