Bee STUDIO | Ghinion sau ai comis vreuna din cele 13 greseli care trebuie evitate cu orice pret atunci cand construiesti o casa?
BESPOKE DESIGN by Bee STUDIO - Projects worth seeing, from Idea to Reality.
ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN, PROIECTARE, MOBILIER, INGINERIE, INSTALATII, INTERIOR DESIGN, CASA, VILA, CASA DE VACANTA, BLOC, CAMIN, APARTAMENT, BIROU, RENOVARE, RESTAURARE, AMENAJARE, REAMENAJARE, DTAC, AVIZE, AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, PROIECT, CONSTRUCTOR, ANTREPRENOR, BUCATARIE, LIVING, DORMITOR, FOISOR, TERASA, PROJECT MANAGEMENT, DIRIGINTE DE SANTIER, STUDIU GEO, TEREN, TERMOIZOLATIE, FERESTRE, ACOPERIS, HOME, ARCHITECTURE, DESIGN, INTERIOR DESIGN, CONSTRUCTION, ENGINEERING
51671
post-template-default,single,single-post,postid-51671,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.16, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Ghinion sau ai comis vreuna din cele 13 greseli care trebuie evitate cu orice pret atunci cand construiesti o casa?

Construirea unei case reprezinta o aventura de multe ori demna de ”Piratii din Caraibe”… Sunt mii de lucruri care pot sa mearga pe dos, unele din intamplare insa cele mai multe din nestiinta si greselile noastre. Mare parte din aceste lucruri pot fi remediate, insa sunt unele greseli care conduc la situatii in care pur si simplu nu se mai poate face nimic sau este foarte costisitor sa fie indreptate. Iata aici o scurta lista cu unele dintre cele mai importante erori pe care le putem comite atunci cand construim casa mult visata.

 

1. Ai cumparat un teren pe care nu se poate construi.
Motivele ar fi:
– actele nu sunt in regula. Intotdeauna trebuie sa verificam cu un avocat sau notar actele de proprietate.
– pe teren se gasesc retele care nu pot fi mutate si care nu apar inregistrate. Aceasta situatie este greu de depistat, insa un control vizual riguros al terenului propriu zis cat si al terenurilor invecinate poate sa ne apere de aceasta problema. Daca sunt dubii putem pune intrebari in scris proprietarilor de retele din zona.
– din diverse motive Primaria nu accepta construirea unei case pe acel teren. De aceea, cand cumparam un teren este imperios necesar sa cerem un Certificat de urbanism de informare, de data recenta.
– limitele de proprietate reale nu sunt cele care ne-au fost aratate. Daca avem cel mai mic dubiu asupra limitelor proprietatii trebuie sa cerem verificarea coordonatelor terenului cu un topometrist angajat de noi.
– terenul este greu construibil din cauza solului. Poate terenul este mlastinos si trebuie asanat mai inainte, cu costuri ridicate sau poate solul are o rezistenta slaba si sunt necesare fundatii serioase, costisitoare. O verificare atenta a terenului si a zonei, la pas, este intotdeauna indicata. La fel si o scurta cercetare a constructiilor invecinate.
Un prieten a cumparat un teren la periferie, la un pret foarte atractiv. Intentiona sa construiasca acolo un mic cartier de blocuri. Cand a facut sondajele geologice a descoperit sub stratul vegetal, un strat gros de cenusa. Pe vremuri acolo fusese un depozit al unei industrii. L-a costat multi bani sa scoata de acolo cenusa si a mai platit si ca sa o depoziteze in alta parte.

2. Ai cumparat un teren pe care se poate construi, insa nu casa visata.

Acest lucru se poate intampla din cauza:
– formei si proportiilor terenului. Spre exemplu, pe terenul cumparat poate nu vom putea sa realizam decat o casa stil ”vagon”;
– constructiilor invecinate. Sunt calcane la care trebuie sa ne alipim sau constructii care tin umbra aproape permanent;
– restrictiilor din Certificatul de urbanism, spre exemplu retrageri limita, inaltime maxima, conditionari estetice, etc.
De aceea, este bine ca in toate cazurile dar mai cu seama in cazul terenurilor mai dificile sa consultam un arhitect inainte sa cumparam terenul. Uneori un P.U.D. poate rezolva o parte din probleme, alteori va trebui sa facem compromisuri importante.

3. Zona nu este nici pe departe asa cum ne-am imaginat.
Poate dezvoltarea urbana de acolo se face haotic, cu multe incalcari ale regulamentului de urbanism sau/si dupa un plan de urbanism deficitar intocmit. Sau poate infrastructura lasa de dorit. Sau poate traficul este un cosmar.
In aceste situatii trebuie sa cantarim bine daca vom fi multumiti cu o casa acolo sau este mai bine sa revindem terenul si sa reincepem cautarile. Odata ce ne-am apucat de constructie sau am construit casa, nu mai avem ce face, ne multumim cu deficientele zonei sau vindem casa si ne mutam.

4. Ai cumparat de pe internet un proiect tip fara sa consulti un arhitect ca sa vezi cum se impaca acel proiect cu reglementarile din Certificatul de urbanism si cu terenul in sine.
Unele proiecte tip sunt frumoase. Posibil sa gasim si unul care sa se potriveasca atat estetic cat si functional cu ceea ce dorim de la viitoarea noastra casa.

Trebuie insa sa luam in considerare faptul ca fiecare teren este unic. Un teren este ca pantoful de clestar al Cenusaresei si proiectul poate sa fie prea mare sau prea mic, prea lat sau prea ingust. In cazul in care proiectul trebuie modificat ca sa ”incapa” pe terenul nostru, s-ar putea sa avem surpriza ca o mica modificare – spre exemplu sa facem casa mai ingusta cu 2 m – sa genereze o suita intreaga de modificari, in final reiesind un cu totul alt proiect fata de cel de la care am plecat! Iar toate aceste modificari, in afara de faptul ca ne indeparteaza de proiectul care ne-a placut, costa si aproape cat un proiect ”custom” made. In afara de dimensiuni trebuie sa avem in vedere si orientarea fata de punctele cardinale, constructiile invecinate, ce anume se vede de la ferestre, etc.
Un proiect tip nu va putea niciodata sa fie la fel de potrivit aplicat pe terenul vostru ca un proiect gandit special pe acel teren! Chiar si economia pe care o faceti la costurile legate de proiectare de regula este doar iluzorie, este o economie de moment, ulterior platind mai mult/mult mai mult decat am economisit.
Proiectele tip de pe internet sunt bune ca sursa de inspiratie, sa va faceti o idee despre cum ati dori casa sau sunt bune atunci cand aveti un teren suficient de mare, cu o oarientare fata de punctele cardinale care se nimereste cu proiectul ales si unde constructiile vecine nu deranjeaza cu absolut nimic. Dar si in aceasta situatie, un proiect special conceput pentru voi si pentru terenul vostru este de preferat.

5. Proiectezi casa fara sa ne gandim la necesitatile voastre actuale si viitoare.
Astfel, putem sa facem casa prea mica pentru familia noastra care se mareste sau dimpotriva, prea mare. Ne gandim sa facem multe dormitoare, cate unul pentru fiecare copil, fiecare dormitor cu baia lui, eventual si cu dressing, facem camerele mari ca doar pana acum am stat la bloc si suntem satui de spatii mici, etc.
O casa mare, in afara de faptul ca este proportional mai scumpa in realizare fata de una mai mica, este si costisitor de intretinut. Chiar daca folosim materiale, instalatii si tehnoologii foarte bune, tot va fi costisitor sa o curatam si sa o incalzim.
O casa mare trebuie facuta cand este necesar acest lucru. Putem sa facem o casa mare si pentru simplul motiv ca asa ne place si nu e nimic rau in asta. Insa trebuie sa ne facem bine calculele ca sa fim siguri ca putem sa o realizam si apoi ca ne permitem sa o intretinem.

6. Pleci la drum cu un buget nerealist.
Aceasta este poate cea mai des intalnita greseala! Ne luam dupa ce auzim in stanga si in dreapta ca o casa se face cu X euro/mp si ne facem bugetul in consecinta. Nu, o casa nu se face cu X euro/mp! Fiecare proiect este diferit. Numai din volumetrie, o casa cu aceeasi suprafata utila poate sa coste cu 20% mai mult sau mai putin. Depinde apoi ce materiale si ce tehnologii folosim, daca lucram cu un antreprenor general sau ne asumam noi acest rol, daca o facem intr-un an sau in 5, etc. In general, cand auziti de preturi mici, este ceva la mijloc. Ori o minciuna, ori o inselatorie.
Materialele de constructie si cele de finisaj sunt ceva mai scumpe la noi decat le gasesti in occident (la aceeasi calitate). Aceasta cel putin pentru simplul motiv ca majoritatea sunt fabricate acolo si transportate aici. Atunci cum ne putem gandi ca o casa, la acelasi standard de calitate, construita in Romania va costa jumatate sau chiar mai putin decat una construita in Italia, Franta sau Germania? Mana de lucru este intr-adevar mai ieftina, multi sunt evazionisti, etc. dar chiar si in aceste conditii constructia unei case aici nu are cum sa fie jumatate decat acolo, tinand cont ca meterialele si finisajele cantaresc in bugetul casei mai mult de 50%.

Faceti un buget realist si considerati si o rezerva de 20% pentru a fi siguri ca veti duce proiectul la bun sfarsit si va iesi asa cum va doriti.

7. Cand ai planificat bugetul nu ai luat in considerare toate cheltuielile.
Iarasi, o greseala clasica. Costurile aferente constructiei unei case nu se rezuma la proiectare, casa ”la rosu”, ferestre, acoperis si finisaje. Cheltuielile sunt nenumarate si cuprind printre multe altele: studii, taxe, racorduri la utilitati, organizare de santier, dirigentie de santier, racorduri la utilitati, imprejmuire, amenajarea curtii si a gradinii, mobile si electrocasnice, etc.
Cand planificam bugetul trebuie sa avem in vedere TOATE aceste cheltuieli. Altfel ne trezim cu un santier care nu se mai termina sau cu o casa fara trotoare, fara glafuri la ferestre, cu gard din plasa, fara perdele la ferestre si tot felul de inventii!

8. Alegi proiectantul pe criteriul ”pretul cel mai mic”.
Complet eronat! Se spune ca atunci cand este vorba de experti, trebuie sa angajam intotdeauna cei mai buni specialisti pe care ni-i putem permite. Este foarte valabil si in cazul proiectarii casei. O casa cu aceeasi suprafata utila si cu aceleasi finisaje poate sa fie cu 10% mai scumpa sau mai ieftina, in functie de cum este proiectata. Poate sa aiba interiorul judicios impartit sau poate sa aiba multi metri patrati pierduti inutil. Puteti sa cheltuiti an de an cu inclazirea sau/si racirea ei cu 10% mai mult sau mai putin.
Desigur, orice pret trebuie cantarit, insa avand in vedere cele de mai sus precum si faptul ca proiectarea reprezinta o mica fractie din cheltuielile aferente realizarii casei, merita sa angajam un proiectant doar pentru motivul ca pretul sau e mai mic decat al altuia?

9. Ai realizat casa si nu poti sa o mobilezi asa cum iti doresti.
Intotdeauna cereti arhitectului ca planurile sa contina si o propunere de mobilare. Asa veti vedea daca veti reusi sa mobilati casa dupa necesitati si dupa dorinte si veti putea face modificarile necesare, daca este cazul, in timp util. Odata executata, Hallelujah, trebuie sa ne multumim cu ce se poate ”inventa”!

10. Factura la energie pentru inclazire si racire este foarte mare, nu reusesti sa incalzesti cum trebuie unele incaperi sau sunt pereti pe care apare mucegaiul.
Aceasta pentru ca nu am folosit la termoizolatie materiale de calitate, puse in opera conform instructiunilor specifice, dimensionate corespunzator si potrivite pentru fiecare zona a casei in parte. Casa nu pierde caldura doar prin pereti si ferestre ci si prin podea, acoperis, ventilatie, punti termice, etc. Poate nu am izolat suficient de bine placa de la parter, poate am lasat punti termice neizolate, poate termoizolatia peretilor nu a fost montata corespunzator.
Poate geamul termopan este montat cu suprafata tratata low-e pozitionata gresit sau poate tipul de tratament low-e este ales gresit pentru incaperile care pierd sau acumuleaza prea multa caldura.
De asemenea, instalatia de incalzire poate nu a fost corect normata sau poate am izolat perfect casa folosind solutii ne-permeabile la vapori si nu am prevazut o centrala de ventilatie.
Termosistemul, instalatia de incalzire, sistemul de ferestre al unei case sunt lucruri complexe, care trebuie bine gandite, calculate si realizate.

11. Gandesti viitoarea casa ca pe un apartament de bloc!
Multi dintre cei care au trait toata viata la bloc, in momentul cand au ocazia sa-si faca o casa, neputandu-se desprinde de obisnuinta o gandesc tot ca pe un apartament de bloc.
O singura intrare in casa, fara terase, cu ferestre mici, camere joase, bai neventilate natural, curte pavata in intregime, fara cismea in curte, fara plante, etc.
O casa inseamna in primul rand LIBERTATE si trebuie sa profitam din plin de acest lucru!
Ferestre largi, camere mai inalte, terase, balcoane si logii, pergole, portic, plastica arhitecturala, intrare in casa frumos facuta, accese secundare, pavilion/foisor de gradina, gradina si curte cu plante frumoase, care sa aduca culoare tot timpul anului, etc. Casa trebuie sa fie precum exprimarea in limba ta materna fata de cea folosind un vocabular minimal de 500 de cuvinte, intr-o limba straina.

12. Folosesti, pentru economie, forta de munca slab sau necalificata, nu supraveghezi santierul, angajezi un diriginte doar formal, schimbi diverse echipe si firme, nu verifici sau nu ai pe nimeni care sa verifice situatiile de lucrari, certificatele de calitate la materiale, probele de laborator, impermeabilizarile, sa faca probele la instalatii etc.
Chiar daca pana la urma vei reusi sa termini casa, fii convins ca ”pe afara vopsit gardul, inauntru leopardul”! Vei vedea in timp sau poate chiar de la inceput daca hidroizolatia va face fata ploii, daca instalatiile vor functiona, daca textura de pe fatada nu se va coji, etc. Nu vei sti cu certitudine nici daca structura de rezistenta va face fata unui cutremur major.

13. Te-ai apucat de casa intr-o zi de 13, poate chiar vineri, nu ai tinut cont de cele 3 ceasuri rele ale zilei de marti cand ai semnat contractul de antrepriza, nu ai ingropat un banut la temelia casei, pisica neagra ti-a taiat calea si vecina ti-a iesit in drum cu galeata goala!

Daca esti superstitios freest-te de toate acestea!

Daca nu esti deloc superstitios (sau ma rog, esti doar stitios:), fereste-te sa faci greselile de la punctele 1-12 si vei fi cu siguranta mai aproape de realizarea Casei de vis.

admin
No Comments

Post a Comment