CABINET DE AUDIOMETRIE LA SPITALUL GRIGORE ALEXANDRESCU
Un proiect de amenajare Design & Build mic dar cu un grad ridicat de dificultate. A fost un proiect care s-a desfasurat foarte asemanator cu asamblarea cu penseta, a machetelor de corabii in sticle.
Prin efortul si vointa unor medici tineri, care nu sunt obisnuiti cu ”nu se poate”, s-a nascut un proiect de amenajare si dotare a unui cabinet de audiometrie pentru copii, in cadrul spitalului Grigore Alexandrescu din Bucuresti. S-au mobilizat, au obtinut sponsorizari si s-au ocupat indeaproape de tot ceea ce este necesar ca proiectul sa prinda viata. Si au reusit! Acum numerosi copii vor beneficia de analize si tratament gratuit, iar unii dintre ei chiar isi vor redobandi darul auzului.
Noi, Bee STUDIO ne-am ocupat de proiectarea si executia lucrarilor si de realizarea mobilierului.
Proiectul a ridicat niste probleme deosebite, atat din punct de vedere al executiei cat si al logisticii. Un punct nodal al proiectului a fost realizarea unei camere fonice, cu un grad de izolare acustica de 75 decibeli. Intr-o astfel de camera, practic nu trebuie sa se auda niciun sunet din exterior. Linistea din aceasta camera este ireala si, daca te concentrezi suficient, iti poti auzi propriile batai ale inimii si sangele cum circula prin artere.
Ca sa ajungi insa la o astfel de performanta de izolatie acustica este necesara aplicarea unor formule tehnice si a unor materiale speciale. Peretii, podeaua si tavanul camerei fonice au nu mai putin de 10 straturi succesive! De asemenea, aceasta camera trebuie sa fie izolata de structura, astfel ca este montata pe o platforma cu 182 de role. Ca lucrurile sa fie si mai complicate, Spitalul nu ne-a dat voie sa intervenim sub nicio forma asupra finisajelor existente, asa ca a trebuit sa realizam o camera complet independenta, aflata in camera cabinetului, intr-un spatiu foarte restrans, unde a trebuit sa manipulam si cele peste 3 tone de materiale necesare.
Dupa realizarea izolatiei fonice ne-am ocupat de tratamentul acustic necesar pentru eliminarea reverberatiilor si crearea unui medic fonic propice pentru a nu perturba rezultatele analizelor facute cu aparatura acustica deosebit de sensibila.
Pentru design, am folosit imaginea copacului vietii in care tot felul de pasari, care mai de care mai colorate, isi canta trilurile asteptand sa fie auzite si de copiii cu afectiuni auditive, copii care acum au o sansa in plus la vindecare.