FISH IN THE WATER
Read here the English version of the article.
Am realizat pentru RED GOBLIN design-ul si executia noului magazin de board-games din centrul Bucurestiului.
RED GOBLIN nu este un magazin ca oricare altul. RED GOBLIN este un loc al fanteziei, un loc magic. Un loc in care oricine isi poate regasi o frantura din personalitatea mai mult sau mai putin ascunsa.
Tema de design exprimata sintetic a fost crearea unui spatiu comercial interesant, misterios, prietenos si cu personalitate, un loc de poveste si despre care sa se poata povesti.
Am creat asadar un spatiu ca un joc, cu multiple metafore, tesute toate intr-o structura FENGH SHUI.
Magazinul are doua parti distincte: una la parter, de prezentare, luminoasa si deschisa spre oras prin suprafete vitrate mari si alta la subsol, unde ‘’initiatii’’ isi intalnesc, ca intr-o oglinda fermecata, personajele si povestile preferate.
Acestea sunt reflectate in mii de jocuri diferite, dispuse in peste un kilometru de rafturi.
Ca sa puteti descifra mai usor jocul metaforic al design-ului, iata mai jos cateva elemente pe care le-am tesut in povestea Red Goblin.
PORTALUL
Atras de reclama cu tuburi spectrale, asezata deasupra intrarii, pasesti in magazin printr-un portal cu pereti rosii, iluminat puternic, care te rupe de realitatea cotidiana si te pregateste pentru ceea ce va urma. Pardoseala in sah, cu patrate albe si negre asezate in diagonal, care te invita inauntru inca din afara magazinului, te anunta fara echivoc ca ai pasit intr-un taram magic.
INVINCIBLE ARMADA
O armata de 18 super-eroi (1+8 = 9, cifra magica) te intampina intr-o vitrina deschisa, in jocuri triunghiulare, imediat ce ai pasit inauntru. Esti protejat de toate fortele negative pe tot parcursul vizitei tale la Red Goblin.
ENTER THE DRAGON
La parter, un caroiaj de patrate este dispus perimetral in lungul vitrinelor si al peretilor, de sus si pana jos. Printre produsele expuse in aceste rafturi patrate, atat lumina din exterior cat si realitatea orasului sunt filtrate diafan, sa nu te simti claustrofob. Esti in oras si totusi nu. Esti la Red Goblin.
Cunoasteti zgarie norii din Hong Kong, decupati intr-un mod straniu, cu goluri in mijloc? Stiti de ce sunt asa?
Dincolo de un motiv urbanistic, aceste gauri sunt create pentru curgerea energiei vii – ‘’Dragonul care vine de la munte sa poata sa treaca spre mare’’ – motiv important in traditia Fenh Shui. Sunt multe constructii faimoase in Asia care isi atribuie succesul folosirii acestui motiv Fenh Shui. Aceste decupaje ”porta fortuna” sunt prezente si la Red Goblin.
PESTELE IN APA
La parter, doua insule cu un design particular pazesc ca niste gardieni interiorul. Am folosit ideograma chinezeasca care desemneaza cuvantul ‘’peste’’ pe care am stilizat-o si apoi am extrudat-o in 4 directii. Aceste insule plutesc pe pardoseala in sah, cu patratele negre super lucioase si cele albe mate, sugerand prin reflexii miscarea apei pe o mare linistita.
Metafora este ‘’pestele in apa’’ adica tu, vizitatorule, sa te simti in acest magazin precum se simte pestele in apa.
FRONTDESKUL – PLUTIND PE VALURI
Un joc misterios de cuburi rosii se ridica din pardoseala in sah. Deasupra lor sta o placa neagra cu colturile rotunjite, din Corian, intocmai ca un surf care pluteste pe valurile inspumate, ridicat din marea linistita a patratelor albe si negre.
Este ‘’fun’’ sa faci cumparaturi la Red Goblin!
LAMPILE RUBIK
Insulele sunt luminate de doua lampi ca doua fete de cub Rubik. Fiecare are 9 patrate, numar magic in numerologie.
Stiai ca 9 este un numar care multiplicat oricum se reda pe sine insusi?
9 x 1 = 9
9 x 2 = 18, 1 + 8 = 9
9 x 3 = 27, 2 + 7 = 9
…
9 x 123 = 1107, 1 + 1 + 0 + 7 = 9
DANSUL DRAGONULUI
In spatiul lung si amplu de la subsol, un perete sinuos vopsit in rosu, se desfasoara longitudinal, pe tot parcursul traseului. Acesta simbolizeaza dansul dragonului, un dans ceremonios in traditia chinezeasca, jucat de sarbatoarea Anului Nou chinezesc. Dansul dragonului, conform traditiei, aduce noroc si bunastare.
De-a lungul acestui perete rosu, incaperile se alatura una cate una, pana la capatul magazinului unde se afla cea mai importanta sala, departamentul de board-games, core-businessul magazinului Red Goblin. Mii de jocuri asteapta nerabdatoare pe rafturi, in timp ce in mijlocul salii, o masa antica este suport pentru jocuri demonstrative.
Ce poate fi mai fain decat sa joci jocul preferat, intr-un spatiu plin de jocuri si gandit el insusi ca un joc? 🙂