CASA LA IZVOARELE
In frumoasa localitate Izvoarele (Valenii de Munte – Prahova), Dan si Aura au decis sa-si construiasca casa de vis unde sa se retraga, la inceput periodic si apoi permanent din zgomotosul si epuizantul Bucuresti.
Terenul pe care l-au cumparat – desi l-au luat putin cu inima indoita nefiind un teren perfect plat, de forma regulata si in inima localitatii – la prima vizita facuta acolo m-a cucerit total. Este un teren cu o orientara cardinala ideala, cufundat in natura, cu latura mare dezvoltandu-se in lungul unei valcele care ii da mister si energie. Suficient de mare pentru a te bucura de viata in mijlocul naturii si suficient de mic pentru a nu deveni problematic.
De la inceputul proiectarii, de cand am definitivat impreuna cu ei Tema de proiect am fost in sintonie. Isi doreau exact ceea ce ar trebui sa aiba o casa de acest gen, adica o casa care sa bucure ochiul, sa satisfaca nevoia de confort si sa nu devina o povara in intretinere. Casa – asa cum era dorita de dumnealor – se potrivea perfect cu terenul si zona.
Asa cum se intampla atunci cand lucrurile converg si vibreaza cu aceeasi frecventa, toata conceptia arhitecturala s-a dezvoltat usor, firesc si coerent. Rezultatul il vedeti in imaginile de mai jos:
Arhitectural, casa se compune din doua volume majore, unul care contine zona cea mai folosita din casa (living, bucatarie si accesorii + bucatarie de vara) si celalalt volum care contine dormitoarele si dressingurile, camera tehnica, biroul, baile). Cele doua volume sunt tratate estetic diferit dar sunt in asa fel realizate incat sa compuna casa ca un tot unitar.
Casa se articuleaza cu natura din curte prin intermediul terasei, o zona foarte importanta a casei. Terasa contine si bucataria de vara cu gratar si cuptor pe lemne si bar spre terasa. Bucataria are si un acces spre camara si, putin mai retras acces la un grup sanitar. Locul de sedere/de luat masa, placat cu piatra locala, se afla la acelasi nivel cu terenul, tocmai pentru a te simti apartinand naturii inconjuratoare.
Pentru a avea o prezenta clara si importanta in ansamblul arhitectural, intrarea in casa este dominata de simetrie. O simetrie care este indulcita de liniile curbe ale treptelor si de florile plantate in curte si in jardiniere.
O simulare a casei si a terenului acoperite de prima ninsoare arata cat de bine se integreaza casa in peisaj.
Desi simpla in esenta, prin proportii, prin raportul plin si gol, prin materialele folosite, locuinta capata caracter si personalitate fara insa a intra in conflict cu contextul in care se situeaza. Acest lucru a fost urmarit inca de la inceput pentru ca, asa cum spune un vechi proverb indian, este frumos ceea ce se potriveste.
Sorry, the comment form is closed at this time.