Bee STUDIO | IZVORANI
BESPOKE DESIGN by Bee STUDIO - Projects worth seeing, from Idea to Reality.
ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN, PROIECTARE, MOBILIER, INGINERIE, INSTALATII, INTERIOR DESIGN, CASA, VILA, CASA DE VACANTA, BLOC, CAMIN, APARTAMENT, BIROU, RENOVARE, RESTAURARE, AMENAJARE, REAMENAJARE, DTAC, AVIZE, AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, PROIECT, CONSTRUCTOR, ANTREPRENOR, BUCATARIE, LIVING, DORMITOR, FOISOR, TERASA, PROJECT MANAGEMENT, DIRIGINTE DE SANTIER, STUDIU GEO, TEREN, TERMOIZOLATIE, FERESTRE, ACOPERIS, HOME, ARCHITECTURE, DESIGN, INTERIOR DESIGN, CONSTRUCTION, ENGINEERING
53402
projects-template-default,single,single-projects,postid-53402,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.16, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

IZVORANI

Proiectul din imagine este prima etapa dintr-un proiect de locuinta individuala in apropierea Bucurestiului, la Izvorani.

In afara casei propriu-zise si a diverselor anexe, clientii au dorit si realizarea unei constructii separate care sa indeplineasca doua functiuni: una de magazie pentru uneltele agricole si tot ceea ce este necesar pentru intretinerea unei gradini de aproape 5000 mp si cea de-a doua functiune, mai speciala, un atelier de tamplarie pentru hobby.

Tot dorinta lor a fost ca sa incepem proiectul locuintei cu aceasta – sa-i spunem – anexa gospodareasca, care va fi si de ajutor pe durata executiei lucrarilor la casa.

Din punct de vedere stilistic isi doreau ceva in genul surelor bucovinene sau a celor din Transilvania.

Zis si facut. Cele doua functiuni diferite au fost evidentiate in exterior printr-un tratament diferit al anvelopantei: partea de magazie este imbracata in scandura iar cea de atelier este in zidarie vopsita alb curat, posibil sa o vopsim chiar cu var stins. Acoperisul caracteristic, cu lucarne in ”ochi de bou”, acoperit cu tigla ceramica de culoarea ardeziei, uneste estetic magazia si atelierul.

Magazia are peretii prevazuti cu decupaje in romb, pentru aerisire dar si pentru a lumina interiorul si podul de deasupra, intr-un clar-obscur.

Atelierul are ferestre din lemn traditionale, cu pervaze si glafuri tot din lemn. Geamul va fi ”tras” ca cel care se foloseste la restaurari. Atelierul este luminat si printr-o fereastra in semicerc, ca un ”all seeing eye” asezata simetric, deasupra ferestrelor traditionale, dand interiorului dezvoltat pe inaltime pana sub capriorii aparenti, un aspect de templu: un templu al lemnului, in care materia bruta prinde viata in fel si fel de obiecte insufletite de mana omului.

In exterior, capriorii sunt prelungiti la streasina si chertati in sferturi de cerc – un motiv popular traditional care sugereaza aripile pasarilor. La partea superioara, sub streasina, un sort de lemn din scanduri cu marginea de jos rotunjita subliniaza aceeasi idee de penaj.

Intocmai ca in traditia arhitecturii populare, constructia arata infartirea omului cu natura si respectul pe care acesta trebuie sa i-o poarte.

 

 

 

 

 

 

admin
No Comments

Post a Comment